Rekordpublik för julkalendern i Barnradion

Rekordpublik för julkalendern i Barnradion

26 december 2023 0 av nyheter7

Årets julkalender i Barnradion, Tjuven på Nikolaus läroverk, har hittills lyssnats på över 2,2 miljoner gånger digitalt – det innebär rekord för andra året i rad. Under december är Sveriges Radios julkalender en av landets allra största poddar, och den ökande trenden håller i sig.

– Vi trodde nog aldrig att vi skulle slå förra årets lyssnarsiffror, men nu känns det bara underbart! Jag är glad att vi vågade satsa på humor i år, förutom det vanliga spänningsdrivet, säger Frida Derwinger, dramaturg och konstnärligt utvecklingsansvarig på Drama för unga, som producerar julkalendern.

Den tidigare toppnoteringen var från i fjol när kalendern fick 2 135 000 lyssningar fram till julafton, ett rekord som alltså nu är slaget. Till detta ska läggas de cirka 400 000 som lyssnat varje morgon i P4. Dessutom döljer sig betydligt fler lyssnare bakom siffrorna eftersom julkalendern är väldigt populär att lyssna på tillsammans, till exempel i skolor över hela landet.

På Barnradion ser man rekordsiffrorna som ett kvitto på att den unga publiken uppskattat historien om 11-årige Dante som börjar på skolan för ”julens unga beskyddare”:

– Så fantastiskt roligt att se att så många lyssnare, både gamla och nya, har tagit årets kalender till sina hjärtan. Hela teamet med regissör och manusförfattare Astrid Mohlin i spetsen förtjänar verkligen denna succé för det är en riktig kanonproduktion, säger Per Palmqvist, exekutiv producent på Barnradion.

Faktaruta om Tjuven på Nikolaus läroverk

Årets julkalender från Barnradion utspelar sig i en nära framtid där allt färre firar jul. Men på en hemlig plats, djupt inne i skogen, finns en skola som i århundranden utbildat julens unga beskyddare. Men allt är inte så bra som det verkar på skolan – snart står det klart att det finns en tjuv på Nikolaus läroverk.

Regissör och manusförfattare är Astrid Mohlin, illustratör är Lina Neidestam och för musiken står Kristina Issa.

I rollerna bland andra:
Dante: Tim Hilton-Brown
Inez: Signe Ternstedt
Charlie: Casper Fridfelt
Nora: Sara Cela
Suzanne: Hanna Ullerstam
Mogens: Morten Vang
Vix: Jessica Heribertsson
Florentin: Dilan Amin
Melissa: Ulla Skoog
Dantes Mamma: Sissela Benn
Nikolaus: Peter Harryson
Dantes lärare: Valdemar Westesson
Som sig själva: Victor Beer, Babs Drougge

Julkalendern, SR. Foto:Henrik Brunnsgård

-Pressmeddelande från: Sveriges Radio