Majblomman 2024 – så ser den ut

Majblomman 2024 – så ser den ut

19 januari 2024 0 av nyheter7

En hyllning och ett starkt budskap.Det är beskrivningen av årets majblomma 2024 som presenterades torsdagen den 18 januari och den ser lite annorlunda ut jämfört med tidigare majblommor.Ett av de 10 kronbladen  saknas så det är bara 9 blad.Blomman är en symbol för arbetet mot barnfattigdom.

– Att rycka bort det tionde blombladet kan låta brutalt, men vi vill markera hur allvarligt vi ser på det ekonomiska läget ur barnperspektiv. Vi hoppas och tror att svenska folket kommer att förstå symboliken. Det är tufft för många barnfamiljer, särskilt efter två år av ökade levnadskostnader och inflation. Den udda majblomman är en påminnelse om statistiken: 1 av 10 lever i barnfattigdom berättar Majblommans generalsekreterare Åse Henell i ett pressmeddelande.

Årets majblomma är lila och har designats av 16-åriga Alexis Monnakgotla Svensson från Stockholm 

– Det känns fantastiskt att ha vunnit Majblommans designtävling och spännande att blomman ser annorlunda ut i år. Bladet som fattas är en symbol för en viktig fråga.Min kompis heter Viola, så majblomman blev violfärgad! Vi blev bästisar på ett teaterläger, och juryn fastnade för min motivering där jag skrev om det. Majblomman jobbar ju för att alla barn ska få hålla på med aktiviteter på fritiden säger säger Alexis Monnakgotla Svensson i ett pressmeddelande.

Blomman som saknar ett blad kommer att säljas i barnens webbshoppar och i Majblommans webbutik. Klassiska majblommor, kransar, klistermärken och pins kommer att säljas samtidigt. 

Säljstart för majblomman är den 10 april.

-Text: Thomas Persson/nyheter7.
-Foto: Pressbilder.